torek, 28. april 2009

Pilates vadba

Podlaga vsej pilates vadbi je treniranje telesnega centra - hiše moči (angl. Powerhouse), ki zajema mišice trupa: medenične, trebušne in hrbtne.











Vse vaje se izvajajo počasi in tekoče, z upoštevanjem pravilnega dihanja. Tak način vadbe je blagodejen tako za mišice kot tudi za sklepe. Pilates zajema okoli 500 različnih vaj, ki služijo krepitvi in raztezanju mišic.

Pilates in mišice

Če se že leta trudite, da bi izklesali trebuh in si pridobili zelo opevani six-pack, je skrajni čas, da začnete s pilatesom. Pilates vadba namreč zelo učinkuje na notranje mišice, katerih treniranje je z drugimi vadbami zanemarljivo.

Če boste redno in predvsem pravilno izvajali enostavne pilates vaje za trebušne mišice, je uspeh tako rekoč zagotovljen. Če si trebušnih mišic želite čim prej, je najbolje, da se obrnete na izkušeno pilates trenerko Tanjo Želj, prof. športne vzgoje. Z vami ne bo podelila samo koristnih nasvetov in vaj za popolne trebušne mišice, ampak tudi čudovito pozitivno energijo.


Seveda pa pilates ne krepi samo trebušnih mišic, ampak celoten mišični sistem.

Principi pilatesa

  • Kontrola: pomembno je, da se vse vaje izvajajo s kontroliranimi gibi, tako da se okrepijo tudi najmanjše mišice.
  • Koncentracija: s pomočjo pravilne koncentracije se uskladita duh in telo. Vsak gib naj bi se mentalno kontroliral, pri čemer smo pozorni na celo telo.
  • Dihanje: zavestno dihanje ima pomembno vlogo, ki naj bi pomagalo proti napetostim in hkrati zviševalo zavedanje celega telesa. Pri pilatesu se izvaja dihanje v rebra.
  • Center: se nanaša na telesno sredino, tako imenovani »powerhouse«, ki sega od prsnega koša do medenice in zajema vse pomembne mišice. Krepitev mišic v centru krepi hrbet in ublaži tudi morebitne težave in hrbtne bolečine.
  • Sprostitev: zavedno sproščanje naj bi pomagalo sprostiti zategnjene mišice. Vendar pri pilatesu sprostitev ne pomeni nasprotja krčenja.
  • Kontinuirano gibanje: vse vaje se izvajajo s tekočimi kontinuiranimi gibi, brez dolgih premorov. Pilates ne pozna nenadnih hitrih gibov.
  • Rednost: pilates vadba je učinkovita samo, če jo izvajate redno.

Pilates za nosečnice

Pilates med nosečnostjo zelo blagodejno vpliva na počutje nosečnice in končno na sam porod.


Zelo pomembno pa je, da pilates med nosečnostjo izvajate pod budnim očesom dobrega pilates inštruktorja.


V pilates centru Tanergija smo med drugim specializirani za pilates vadbo med nosečnostjo, o čemer pričajo tudi številne porodne zgodbe zadovoljnih pilates mamic.


Vadba poteka v Pilates centru Tanergija, traja 45 minut, potrebujete udobno športno opremo in brisačo, vadimo bosi oz. v nogavicah.

Kaj potrebujete za pilates vadbo?

Za pilates vadbo potrebujete udobno športno opremo, blazino, veliko dobre volje in motiviranosti. Pilates lahko izvajate na tleh ali na blazini, obuti ali bosi, oblečeni ali goli. Kot vam pač najbolj ustreza.



Za bolj motivirane za lepšo postavo in športnike je še bolj primeren pilates na žogah ali s pomočjo drugih pripomočkov, kot je na primer elastičen trak, saj boste tako še bolj krepili mišice.

Zgodovina pilatesa

Pilates je iznašel Joseph Hubert Pilates iz Münchengladbacha, ki je to vadbo najprej poimenoval Contrology, ker naj bi pri izvajanju vaj s pomočjo duha kontrolirali mišice.


Joseph Hubert Pilates naj bi bil hkrati telovadec, potapljač, bodybuilder, cirkusant, v Angliji naj bi celo delal kot poklicni boksar in treniral uslužbence Scotland Yarda v samoobrambi. Med prvo svetovno vojno je bil interniran. V tem času je začel razvijati celosten program vadbe, ki naj bi pripomogel k izboljšanju konstitucije in drže. Pri tem je upošteval svoje znanje vzhodnoazijskih vadb, joge in zenovske meditacije ter tudi gibanje živali. S to metodo je najprej poučeval sojetnike, ki so trenirali na posteljnih vzmeteh.


Po vojni se je vrnil v Nemčijo in začel delati s pomembnimi ljudmi s področja vadbe, npr. Rudolfom von Labanom. Leta 1923 je emigriral v New York in si na Lebanovo pobudo v stavbi New York City Ballet odprl lasten studio, kar tudi pojasni sličnost metode s plesom. Sprva so pilates poleg športnikov izvajali plesalci in zvezde iz šovbiznisa. V zadnjih desetletjih 20. stoletja je pilates postal trend v fitnes studiih.

Kdo je lahko pilates inštruktor?

Agencija za izobraževanje, šport in rekreacijo (AEROFIT) na svoji spletni strani v pogojih za opravljanje tečaja za pridobitev naziva Pilates inštruktor navaja, da je tečaj namenjen:


  • vaditeljem, inštruktorjem skupinske vadbe (aerobike) in fitnesa – GZS (Gimnastična Zveza Slovenije), FZS (Fitnes Zveza Slovenije) & mednarodna diploma, osebnim trenerjem;
  • učiteljem plesa, poklicnim plesalcem;
  • fizioterapevtom;
  • športnim pedagogom, športnim trenerjem;
  • inštruktorjem joge;
  • študentom fakultete za šport, fizioterapije, medicine.

Za vse dodatne informacije pa se obrnite na njih.

Winsor pilates

Mari Winsor je razvila svojevrstno kombinacijo gibov za popolno oblikovanje celega telesa: stegen, zadnjice, trebuha, rok in nog. Njen recept uporabljajo številne zvezde, med njimi Mimi Driver, Melanie Griffith, Danny Glover, Holly Robinson ... Program pilates vadbe je izdala na 6. DVD-jih in zatrjuje, da si lahko z njo vsak pomaga do sanjske postave, boljšega počutja in lepšega videza.

1. pilates studio je ustanovila l. 1990 v Los Angelesu. Predstavili so jo v številnih časopisih, nastopila je v oddaji Oprah Winfrey, njene knjige so med najbolj priznanimi na tem področju. Pilates je dvignila na višjo raven, pomagala je številnim zvezdnikom oblikovati želeno postavo.