torek, 28. april 2009

Zgodovina pilatesa

Pilates je iznašel Joseph Hubert Pilates iz Münchengladbacha, ki je to vadbo najprej poimenoval Contrology, ker naj bi pri izvajanju vaj s pomočjo duha kontrolirali mišice.


Joseph Hubert Pilates naj bi bil hkrati telovadec, potapljač, bodybuilder, cirkusant, v Angliji naj bi celo delal kot poklicni boksar in treniral uslužbence Scotland Yarda v samoobrambi. Med prvo svetovno vojno je bil interniran. V tem času je začel razvijati celosten program vadbe, ki naj bi pripomogel k izboljšanju konstitucije in drže. Pri tem je upošteval svoje znanje vzhodnoazijskih vadb, joge in zenovske meditacije ter tudi gibanje živali. S to metodo je najprej poučeval sojetnike, ki so trenirali na posteljnih vzmeteh.


Po vojni se je vrnil v Nemčijo in začel delati s pomembnimi ljudmi s področja vadbe, npr. Rudolfom von Labanom. Leta 1923 je emigriral v New York in si na Lebanovo pobudo v stavbi New York City Ballet odprl lasten studio, kar tudi pojasni sličnost metode s plesom. Sprva so pilates poleg športnikov izvajali plesalci in zvezde iz šovbiznisa. V zadnjih desetletjih 20. stoletja je pilates postal trend v fitnes studiih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar